Blomska hemmet, Norra promenaden

 

Beställare är Subnova AB i det som kommer att bli Brf Oasen. Planerad inflyttning i september 2023.

Det s k Blomska hemmet uppfördes för lite drygt 100 år sedan av paret Matilda o Frans Blom. Se historik :

Det Blomska hemmet byggdes för fattiga kvinnor av grosshandlaren Franz Erik Blom. Blom skulle bygga huset under förutsättningen att kommunen gav honom en tomtmark. Den tomtmark han sedan fick döptes till Renen och Blom satsade 630 000 kronor på att bygga det pampiga huset, med 100 000 kronor i en pott för underhåll.

“Från det Blomska hemmet kunde man titta mot Folkparken, Himmelstalund och Kolmårdens vackra blånande berg.”

Werner Northun ritade huset och var en känd, aktiv och intensivt arbetade arkitekt i Norrköping. Han ritade bland annat Grand hotell, var aktiv i Norrköpingsutställningen 1906 och han ritade även Östra station. Northun var aktiv i hela Östergötland.

“Blomska hemmet är en av Northuns vackraste byggnader. Det är både nationalromantisk och tjugotalsklassicism vi har att göra med i sidoflyglarna, entrén och klocktornet.”

1858 planteras lindar längs Norra promenaden, som då kallades “Nya allén”. Allén kom att bli norra Europas längsta raka gata, mellan 3-3,5 km – från norra kyrkogården till Strömmen nere på Saltängen. “Allén sköts fortfarande noga av Norrköpings kommun och år 1994 blev den ett nationellt byggnadsminne”, berättar Ann-Charlotte.

Folkparken ligger precis mitt emot det Blomska hemmet och var även den ett fint initiativ, likt Franz Bloms byggnation.

“Folkparken kom till år 1895. Man ville att Norrköpings arbetarbefolkning skulle få en park att vistas i på söndagar. Till parken kunde man ta med fika, filt och tillbringa sin lediga tid. Och idag är det fortfarande mycket liv här i Norrköpings största park.”

Det Blomska huset har funnits i över hundra år nu, och det har hänt en hel del. Men mycket finns kvar av husets yttre såsom fönster och dörrar.

“Det måste kunna ske förändringar inför kommande generationer, men bevara gärna huvuddragen. Huset har verkligen ett toppenläge, med så mycket grönska i trädgården och i omgivningen runt omkring.”

I projektet som ska inhysa 40 st bostadsrätter ingår renovering av det befintliga Blomska hemmet (hus 1) samt nyproduktion av två nya flygelbyggnader (hus 2 o hus 3) framför huvudbyggnaden. https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/objekt/?objektid=1765887

 

  • Uppdragsgivare: SEFAB
  • Omfattning: 40 bostadsrätter
  • Tidpunkt för vårt uppdrag: 2022